maanantai 5. maaliskuuta 2012

Aloittamisen vaikeus

Aloittaminen on minulle usein sietämättömän vaikeaa. Saan käytettyä helpon ja nopeankin homman tekemiseen loputtomasti aikaa, kun vain välttelen tarpeeksi pitkään. Alkuunpääsemisapuna käytän kahta asiaa: tomaatteja ja palkintoja.

Aloittamisen vaikeus pahimmassa muodossaan kohdallani esiintyy opiskelussa. Välttelen hommiin tarttumista jos jonkinlaisilla tekosyillä - ensin pitää järjestää sukkalaatikko, keittää teetä, käydä facebookissa, ottaa toinen kuppi teetä, tarkistaa sähköpostit ja oho, alkaakin jo olla nälkä, aika syödä lounasta. Välttelen aloittamista, koska edessä oleva urakka tuntuu toivottoman suurelta. Tähän ongelmaan auttavat tomaatit. Olen ottanut käyttöön pomodoro-tekniikan, jossa työskentely jaetaan 25 minuutin pituisiin tomaatteihin. Ensin päätetään (mieluiten nopeasti) mitä töitä tehdään, sitten työskennellään 25 minuuttia, siis todella työskennellään - ei facebookata eikä keitetä teetä. Tämän jälkeen kirjoitetaan ylös mitä on tehnyt ja pidetään viiden minuutin tauko, jolloin saa tehdä mitä ikinä sinä aikana ehtii tehdä. Tauon jälkeen seuraava tomaatti kehiin. Käytän tomaattilaskuria, joka löytyy täältä. Laskuri pitää huolen ajasta ja pirahtaa, kun 25 minuuttia tulee täyteen. Yhdessä tomaatissa saa yllättävän paljon aikaiseksi kun keskittyy vain siihen mitä pitää tehdä, mutta se on kuitenkin sen verran pieni, ettei ryhtyminen tunnu vastenmieliseltä.

Palkinto voi olla iso tai pieni, riippuen tehtävän suuruudesta. Tänään palkinnoksi pomodoro-aherruksesta käytin illan blogin aloittamiseen, jota olen pyöritellyt viikko-, ellen kuukausitolkulla. Isompia palkintoja edustaa laukku, joka odottaa gradun kirjoittajaa työn palautuksen jälkeen. Mainittakoon, etten ole vielä aloittanut gradun kirjoittamista, eikä tarkoitus olekaan seuraavaan puoleen vuoteen. Tosin laukulla on hintaakin sen verran, että säästötoimiin on suotavaa ryhtyä pikimmiten.

Tässä palkintoesimerkki viime sunnuntailta. Sain palkinnoksi mokkapirtelön viiden tomaatin viipaloinnin jälkeen. Kaikki määrät ovat suunnilleen-mittoja.

1 dl maitoa
1/2 rkl pikakahvijauhetta
1 tl tummaa kaakaojauhetta
1/2 tl vaniljaa
2 dl vaniljajäätelöä

Kaikki blenderiin, huolellinen huristus ja ah, palkinto on valmis!

Ikäviä velvollisuuksia voi vältellä ja lykätä, mutta ennemmin tai myöhemmin ne on kuitenkin tehtävä. Kaikki elämässä ei vain ole kivaa, mutta kurjatkin hommat voi tehdä mahdollisimman miellyttäviksi ja helposti lähestyttäviksi - vaikka tomaateilla.

1 kommentti: