tiistai 18. syyskuuta 2012

Kärsivällisyyskoulu, eli kuinka odottaa jälkiruokaa viisi tuntia

Ensimmäinen kirja on lunastanut paikkansa hyllystä! Koska olen matalien kynnysten ystävä, valitsin haasteen ekaksi kirjaksi sellaisen, joka kiinnostaa eniten. Sushin ja jäätelön välillä käytiin tiukka taisto, mutta koska söin sushia kahdesti viime viikolla (hups), valitsin jäätelön. Kirjassa on monta houkuttelevaa reseptiä, kuten minttusorbetti, kookosjäätelö ja limetti-mascarponejäätelö. Päädyin vaahterasiirappi-saksanpähkinäjäätelöön, koska olen vähän siirappinen tyyppi.

Tässä ohje kirjan mukaan, sekä se miten sitä sovelsin.

100 g saksanpähkinäpaloja
Käytin 70 g, koska satuin ostamaan sen kokoisen pussin.
1,5 dl vaahterasiirappia
3 dl kuohukermaa 
2 dl jääkaappiviileää maitotiivistettä
Laitoin purkillisen, en tiedä oliko 2 vai 3 dl.Jauha saksanpähkinäpalat rouheeksi yleiskoneessa, sauvasekoittimella tai käsin. Älä jauha niitä liian hienoiksi. Laita toistaiseksi sivuun.

Kaadoin pähkinät kippoon ja murskasin piirakkapulikan päällä pienemmäksi. En snaijaa mitä varten pähkinät pitäisi pieniä jo nyt, joten älä tässä vaiheessa vielä murskaa. Siihen on hyvin aikaa myöhemmin noin 1-2 tuntia. Siinä välissä ehtii just ja just.

Sekoita vaahterasiirappi ja kerma hyvin. Kaada viileä maitotiiviste isoon kulhoon ja vatkaa sakeaksi, kunnes tilavuus kaksinkertaistuu. Vaahdon tulee olla niin sakeaa, että vispilästä jää nostettasessa selvä jälki. Lisää vaahterasiirappiseos maitovaahtoon ja sekoita.

Maitotiiviste on minulle täysin uusi tuttavuus. Odotin purkista maitomaista litkua, mutta neste olikin paksua makeaa tatinaa, sellaista kinuskikastikemaista, mutta valkoista. Vaahdotin maitotiivistettä yleiskoneella. Vaahdotin ja vaahdotin. Vaahdotin vähän lisää, mutta mielestäni aineen tilavuudelle ei tapahtunut mitään, ei se ainakaan tuplaantunut. Koostumus muuttui juoksevasta vähän vähemmän juoksevaksi, sellaiseksi löysähkön kermavaahdon oloiseksi. Kun olin saanut maitotiivisteen tähän olomuotoon, luovutin vatkaamisen suhteen. Vaahterasiirapin määrän vähentäisin ainakin puoleen. Tällä määrällä siirappia tulee niin makeaa jäätelöä, että melkein kuulee kuinka hammaspeikko rouskuttaa menemään.

Pakasta seosta ilman kantta pakasterasiassa 1-2 tuntia tai kunnes se alkaa kovettua reunoista. Kumoa seos kulhoon ja sekoita haarukalla tai yleiskoneella tasaiseksi. Sekoita pähkinärouhe joukkoon ja laita jäätelö takaisin pakastimeen 2-3 tunniksi.

En kaatanut eri kulhoon, vaan sekoitin vispilällä samassa astiassa, jossa pakastin jäätelön. Kävin sekoittamassa useaan otteeseen, koska en malttanut olla katsomatta mitä jädelle kuuluu. Lopputulosta odotin kuitenkin hieman enemmän kuin 2-3 tuntia, nimittäin seuraavaan päivään asti.

Semmoinen asia, että tästä tuli hemmetin hyvää. Olin ihan yllättynyt, kun lopputulos oli kuin oikeaa jäätelöä. Hyvää, tasaista ja kylmää. Ja tekeminen oli helppoa kuin heinän teko. Valitettavasti jätskin tekemiseen kuluu sen verran pitkä aika, ettei sitä saa heti kun tekee mieli. Jäätelönhimo pitää siis ennakoida siten, että jätskin tekee siinä vaiheessa kun epäilee himon iskevän noin viiden tunnin päästä. Eli kannattanee tehdä varmuuden vuoksi joka päivä.

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa aika hyvältä, mut ei ikinä onnistuis multa. Ensinnäkään en pystyis oottaa 5 tuntia, toiseks - hei kamaan. Mut voisin kyl syödä, jos tarjottais.

    VastaaPoista